Saturday, 16 November 2013 | By: Zenith

RIWAYAT 9 : KESUMAT HITAM   Resah.

   Malam itu, pemuda bergelar Eqhwan dicengkam gusar. Semenjak akhir-akhir ini, pemuda berkaca mata tersebut sering diserang mimpi-mimpi silam.

   Pailang.

   Riak wajah si senior bertamadun syaitan sering sahaja menghantui malam-malam pemuda tersebut. Entah. Dia sendiri tidak tahu apa dan mengapa. Namun, segala nostalgia perit dan pedih yang telah terkubur lima tahun lalu seakan-akan menjengah kembali ke alam memori.

   Eqhwan menghirup udara malam sedalam mungkin. Lantas dihembus berat. Dia mahu bersendirian pada malam itu. Langkahannya diatur lemah menuju astaka asrama.

   Detik-detik pemuda itu ditendang dan disepak tanpa belas ihsan tatkala umur masih hingusan. Kenangan ketika Aminudin dan Anas yang turut diseksa oleh sang senior jahanam tanpa sebarang musabab. Zaman tingkatan satu mereka di asrama tersebut merupakan zaman paling menyeksakan dalam jangka hayat mereka sebagai insan bergelar pelajar.

   Eqhwan merenung langit malam. Awanan tebal melitupi sinaran purnama menjadikan malam kian malap. Seolah-olah memaparkan kisah hati dan perasaan pemuda bernama Eqhwan itu. Perlahan-lahan, satu senyuman kesyukuran terlirik kemas pada wajah si pemuda.

   “Alhamdulillah …”, tahmid Eqhwan. Matanya terpejam rapat. Biarpun hatinya gusar, namun tetap dia bersyukur. Bersyukur kerana segala nostalgia perit hanya tinggal memoria. Hidup mesti diteruskan biarpun ombak badai tegar menyerang!

   ‘Aku akan teruskan dengan misi aku di sekolah ini!’, tekad Eqhwan. Pemuda tersebut punya agenda, mahu memecahkan tembok senioriti dan mewujudkan ukhwah islami. Sungguh, perjuangannya bukan di atas karpet merah yang ditabur bungaan mewah. Tidak. Perjuangan pemuda itu menuntut titisan darah serta hati nan parah.

   Biarlah. Asalkan tiada lagi budaya bulian bawaan manusia syaitan di zaman persekolahan.

   “Hai Eqhwan …”

   Lamunan pemuda berkaca mata terhenti serta-merta. Tiada angin, tiada ribut, tiba-tiba namanya disebut dalam kegelapan malam. Lantas, si pemuda menoleh ke belakang.

   PHAAANNNGGGG !!!

   “ARRRGGGHHHH !!! “

   Sakit ! Wajah pemuda tersebut ditendang penuh kencang ! Eqhwan menjerit kesakitan. “Ahh.. Engkau siapa?”, tanya Eqhwan mengaduh.

   “HAHAHAHAH ! Bodoh! Hang tak kenal aku siapa? Aku … senior kesayangan hang!”, kata seorang pemuda yang berbadan sasa.

   “AH??!!! Hang … PAILANG ?!”, Eqhwan terperanjat. Bagaimana mungkin syaitan bertopengkan manusia itu boleh berada di hadapannya kini? Sudah pasti Pailang tegar memecah masuk kawasan asrama. Namun, atas dasar apa?

   DUSSSHHHH !!!

   “AARRGGHHHHH !!!”

   Sekali lagi tendangan melayang, namun kali ini, abdomen pemuda tersebut menjadi sasaran. Cermin mata pemuda tersebut tercampak jauh. “Ahhh…. Tak guna!”, ronta Eqhwan. Pandangannya kabur tanpa kaca mata.

   “Hang ni Eqhwan, dari dulu sampai sekarang, langsung tak berubah. Lemah!”, caci Pailang penuh angkuh. Eqhwan tersenyum dalam keperitan. “Heh… Kalau aku tidak berubah, apa bezanya dengan hang Pailang? ‘Sampah’ !”, Eqhwan membalas hinaan. Ya, dek sebabkan peristiwa Pailang dibuang sekolah lima tahun lalu, angkara aduan yang dilaporkan Eqhwan, maka masa depan Pailang berubah gelap tanpa pelajaran. Sehingga kini, tiada siapa mahu mengambil Pailang sebagai pekerja atas dasar kesalahan juvananya yang melampau.

   Kini, Pailang tidak ubah seperti sampah!

   “Bangsat ! Hang memang nak mampus!”, Pailang berlari kencang ke arah Eqhwan. Kekuda juang diatur Eqhwan, siap siaga mahu bertempur!

   “Yarrgghhh!!!”, Pailang melompat ke udara. Mengumpul daya mahu menerajang jasad Eqhwan. “Heh!”, Eqhwan tersenyum. Pemuda tersebut lebih pantas bertindak. Dengan tangkas, Eqhwan menangkap kaki Pailang lalu tubuhnya berputar tiga ratus enam puluh darjah dengan amat laju. Lantas, genggaman tangannya dilepas menjadikan tubuh Pailang tercampak jauh.

   “ARRGGHHHH!!”, jerit Pailang kesakitan. Tubuhnya terseret pada lantai.

   “Hoi Pailang Sampah! Taktik lama hang takkan berkesan lagi pada aku. Sebab … Aku yang dulu bukanlah yang sekarang!”, kata Eqhwan penuh angkuh. Walaupun pada ketika itu jantungnya berdegup dengan amat kencang. Segala asas seni persilatan yang diturunkan oleh Ustaz Pauzi diaplikasikannya penuh ampuh.

   Pailang tersenyum.

   “Heh ! Menarik.”, sindir Pailang. “Tendangan aku mungkin tidak berkesan, namun, aku mahu hang rasakan ini!”, terus menyerang. Kali ini tumbukan bertubi-tubi dilancarkan pada bekas juniornya. Eqhwan terkesan. Setiap tumbukan cuba ditepis dan ditahan, namun agak sukar kerana pandangannya terkabur samar.

   DUSHH!! DUSSHHH!! DUUSSHHHHH !!!!

   “Allah !!!”

   Jerit Eqhwan. Tumbukan Pailang mengena tepat pada bawah dagu Eqhwan. Tidak bernoktah setakat itu, Eqhwan terus ditendang dan diterajang sehingga dia terlentang lemah!

   “HAHAHAHAHAH! Hang dengan mulut hang memang menyakitkan hati aku Eqhwan! Dan apabila aku sakit hati, maka hang … akan mati!”, Pailang mengangkat kaki mahu memijak perut Eqhwan yang sedang terbaring longlai.

   PANG !

  “Adeh!”

   Serangan Pailang terhenti. Tiba-tiba, kepalanya dilontar dengan objek keras. “Ahh! Sialan!”, mata Pailang liar mencari tuan empunya angkara.

   “Lepaskan Abang Eqhwan!”, kata dua orang pelajar tingkatan satu dengan penuh keberanian. Mereka ialah Razwan dan Danial. Pada tangan dua junior tersebut dipegangnya ketulan-ketulan batu.

   “Hahahahah! ‘Abang’ Eqhwan? Comelnya!”, perli Pailang. Pandangan Pailang beralih semula menghadap Eqhwan yang terbaring berlandaskan bumi. “ Siapa ni, Eqhwan? Adik-adik hang? Hahahahah! Tuih!”, ludahan busuk persis najis ditembak pada wajah Eqhwan.

   Eqhwan menghiraukan, ada urusan yang jauh lebih mustahak perlu diselesaikan. “Razwan ! Danial ! Hampa berdua buat apa kat sini?! Pergi … Lari !”, teriak Eqhwan dalam keperitan.

   “Tak! Kami takkan lari!”, tegas Razwan. “Abang Eqhwan juga yang cakap bahawa sahabat tidak akan sama sekali membiarkan sahabatnya dalam kesusahan. Maka, kami akan lawan!”, kata Danial penuh bersemangat.

   Hati Pailang tergeletek. “ Ohhh?? Abang Eqhwan ajar semua tu? Sweetnya!”, terus Pailang memerli. Tanpa berlengah, Pailang mengatur langkah angkuh mendekati Razwan dan Danial. “Mari sini, kita tengok apa yang Abang Pailang mahu mengajar!”, jerit Pailang.

   “Erghh?!”, Razwan dan Danial sedikit gentar. Namun, kudrat dicekalkan lantas ketulan-ketulan batu dilontar mensasar ke jasad Pailang.

   Teng ! Teng ! Teng !

   Lontaran batu itu langsung tidak terkesan pada tubuh sasa milik Pailang. Ada kala dia menepis, ada kala juga dia membiar. Namun, hasilnya tetap sama, dia tegar berjalan lagak, persi Ironman di medan perang!

   “Razwan ! Danial ! Lari sekarang!”, teriak Eqhwan yang masih terbaring lemah. Bibirnya tersembur darah. “Dah terlambat! MAMPUS!”, teriak Pailang, kakinya mencorak langkah pecut. Tubuh Razwan dan Danial menjadi sasaran!

   PPHHHAAAANNNNNGGGGGG !!!!!

   “AARRRGGGGHHHHHHHH  !!!”

   Jasad Razwan dan Danial terpelanting akibat momentum tinggi yang dilepaskan daripada tendangan Pailang. Mereka terseksa !

   “Tidak !!! Pailang ! Berhenti !”, rayu Eqhwan. Namun, hasilnya cuma kesia-siaan.

   “Berhenti untuk aku hanya mati !”, jerit Pailang. Danial yang terbaring lemah dicekiknya penuh rakus. “Argghhhh!!!”, teriak Danial, terlalu sukar mencorak nafas. Tubuh pelajar tingkatan satu itu diangkat tinggi ke udara. Pandangan Pailang beralih pula ke arah Razwan yang terlentang kesakitan berhampirannya.

   “Hoi budak ! Hang yang baling batu tadikan? Nah ! Rasakan ni!”, tubuh Danial dihempas penuh kuat lagi dahsyat ke atas tubuh Razwan. “ARGGGHHHHH !!!! “, jeritan Razwan dan Danial menggegar langit malam. Terlalu dahsyat penyeksaan yang mereka alami.

   “RAZWAN ! DANIAL ! TIDAAAAAAKKKKK !!!”, Eqhwan hanya mampu menjerit. Tubuhnya terlalu perit untuk bertindak.

   “HAHAHAH ! Biar aku hapuskan legasi hang, Eqhwan!“, sebilah pisau yang tajam dikeluarkan daripada sarungnya. Satu senyuman keji terukir rakus pada wajah Pailang. Jasad Razwan dan Danial yang sedang mengerang kesakitan ditatap penuh kejam.

   “Manusia-manusia lemah seperti kamu semua, hanya layak untuk satu perkara …”, bicara Pailang sambil menjilat-jilat pisaunya. “… MAMPUS !”

   ZZUUUPPPPP !!!

   Tusukan pisau terhunus laju. Jasad mangsa menjadi sasaran. Waktu bergerak kian perlahan.

   Razwan dan Danial menjerit kesakitan …

   Pailang rakus dirasuk syaitan …

   Tusukan hampir mengena sasaran …

   Eqhwan terpejam mencari kekuatan …

   Doa memohon bantuan Ar-Rahman …

   ‘Ya Allah ! Sesungguhnya aku hamba-Mu yang lemah, lagi amat hina. Sungguh, tanpa bantuan Engkau, aku langsung tidak berdaya. Maka Ya Allah, Kau bantulah hamba-hamba-Mu yang teraniaya ini. Aku pohon Ya Allah … Aku pohon ...!’, hati Eqhwan terus berdoa. Linangan air mata jernih membasahi wajah Eqhwan. Terlalu lemah. Eqhwan terjatuh pengsan.

   Apakah ini penamat sebuah penceritaan?


*   *   *


   PHHAAANNNNGGGGG !!!

   “HAH ?!”

   Pailang tersentak ! Tangannya ditendang penuh kejutan. Pisau dalam genggaman terlepas melayang. “Siapa pula kali ni?!”, geram Pailang. Pandangannya bertemu dengan tuan empunya tendangan.

   PHAANNNNGGG !!!

  “ARRGGGHHHH !!!”, Pailang menjerit kesakitan, wajahnya pula menjadi sasaran penerajangan!

   “Haisyh … Pailang, Pailang … Aku ingatkan hang dah mampus. Heh! Silap besar hang masuk kawasan aku!”, kata si penyelamat penuh keberanian. Bibirnya tersenyum megah.

   “Ahh…? Hang? Aminudin Che Omar!”, teriak Pailang. Satu ketika dahulu, ketika budaya buli sedang bermaharajalela, Aminudin merupakan seorang junior yang paling tegar melawan senior beradab syaitan itu. “Lihatlah hang sekarang, dah besar panjang!”, bicara Pailang sambil mengesat darah di bibir. Tendangan yang dihadiahkan Aminudin kepadanya amat dahsyat sekali.

   “Heh … Memang aku dah besar panjang, cuma otak hang tu sahaja yang semakin mengecil!”, balas Aminudin. Luka lama yang pernah dicorakkan oleh Pailang ke atas dirinya kembali terasa. “Pailang, malam ni, malam pengakhiran hang !”


*   *   *


   “Eqhwan, hang tak apa-apa?”

   Soal Anas, sahabatnya itu sedang terbaring di atas pangkuannya. Perlahan-lahan, Eqhwan cuba membuka mata.

   “Anas… Selamatkan Razwan … Selamatkan Danial …”, nada Eqhwan berbisik akibat terlalu lemah dan kesakitan. Tangan Anas dipegang erat, tanda merayu meminta bantuan.

   “Ahhh!”, tiba-tiba Eqhwan tersentak. “Pailang! Hentikan Pailang!”, bicara Eqhwan berbaur gusar. Darah daripada mulutnya tersembur-sembur. Air matanya mengalir deras. Terlalu sesal kerana dia tidak bisa menyelamatkan dua junior. “Eqhwan, bawa bertenang. Semuanya sudah selesai. Pailang sudah tertewas, Razwan dan Danial juga selamat.”, pujuk Anas cuba menenangkan. Darah-darah yang mengalir pada wajah Eqhwan dikesat Anas penuh lembut berkasih sayang.

   Perlahan-lahan, Eqhwan mengukir senyum. “ Ahh.. Alhamdulillah….”

*   *   *

   Gempar.

   Pada keesokan harinya seluruh warga asrama digemparkan dengan berita kejadian semalam. Nama Pailang yang telah lama terkubur kini kembali menjadi mahsyur. Mahsyur bukan kerana kebaikan, tetapi mahsyur kerana sikap kesyaitanan!

   Senior rakus tersebut telah pun dibawa ke muka pengadilan. Namun malangnya, motif serangan masih kesamaran. Mengapa Pailang tegar kembali menyerang? Apakah tujuan sekadar membalas dendam? Atau punya agenda hitam?

   Entah. Persoalan tinggal persoalan.

   Pada malam kejadian, Eqhwan, Danial dan Razwan teruk kecederaan. Namun, kecederaan yang dialami oleh Eqhwan tidaklah separah apa yang dirasakan oleh dua juniornya. Manakan tidak, Razwan dan Danial terpaksa di bawa ke hospital bagi mendapatkan rawatan susulan.

   “Ustaz … Saya dah buat keputusan, kita batalkan sahaja pertandingan nasyid ini.”

   Kata Anas Asyraf. Wajah Ustaz Pauzi ditatap penuh keseriusan. Selama ini, nasyid merupakan segala-galanya dalam hidup Anas, namun, setelah pemuda itu kembali menjalin ukhwah bersama Amin dan Eqhwan, dia kian sedar, bahawa ada perkara yang lebih perlu diberikan keutamaan mengikut keadaan. Dan pada ketika itu, kesihatan Razwan dan Danial yang turut merupakan anggota kumpulan nasyid Suhulus Salam perlu diberikan prioriti.

   Ustaz Pauzi mengangguk faham. “Baiklah Anas, kalau ini keputusan kamu, maka saya redho.”, jawab Ustaz Pauzi. Anas tertunduk. Sungguh besar pengorbanan yang dilakukan oleh ketua kumpulan nasyid itu. Melepaskan penyertaan dalam pertandingan nasyid peringkat kebangsaan, bukan mudah mahu membuat keputusan sebegitu rupa.

   “Hei Anas, hang ni, janganlah cepat mengalah.”, tiba-tiba satu suara menyampuk dari arah belakang. Ustaz Pauzi dan Anas mengalihkan pandangan mereka ke arah tuan empunya suara.

   “Chillax lah Anas, hang masih ada kami.”, bahu Anas ditepuk-tepuk memberi kekuatan. Eqhwan dan Amin sedang berdiri di sampingnya. “Hah? Maksud hampa …?”, Anas mula terfikir. Wajahnya terpamer sinar harapan.

   “Ya, kami akan gantikan tempat Rawzan dan Danial.”, kata Aminudin penuh yakin.

   “Hah? Hampa betul ni?”, balas Anas seakan tidak percaya. Dia, terlalu gembira.

   “Hmm!”, Eqhwan mengangguk bersemangat membenarkan.

   “Ya Allah ! Alhamdulillah ! Sayangnya kat hampa berdua !”, luah Anas. Tubuh Amin dan Eqhwan didakap erat penuh kasih sayang. Ukhwah Islamiah membuahkan perasaan cinta penuh keikhlasan.

   “Alhamdulillah …”, Ustaz Pauzi bertahmid perlahan. Air matanya bergenang. Tidak disangka saat indah sebegitu rupa dapat disaksikan semula setelah sekian lama tiga pemuda tegar bermusuhan.

   Sungguh, percaturan Allah itu jauh lebih berhikmah!


*   *   *


   “ARGGGGHHHHH !!! TAK GUNA !”

   Teriak si antagonis sekuat hati. Musnah. Percaturannya musnah. Harapannya mahu melihat tentera-tentera BADAR hancur di tangan Pailang terhapus sama sekali.

   “Argghhh! Pailang! Langsung tidak boleh diharap!”, terus-menerus mencaci-maki. Si antagonis terdiam berfikir mencari ilham. Perlahan-lahan, senyuman kejam terukir seram.

   “Baik! Sekiranya plan A aku bertemu kegagalan, maka, akan aku laksanakan pula plan B!”, kali ini, dia tekad.

   “Aku akan hancurkan organisasi BADAR dengan tanganku sendiri! HAHAHAHAHAHAH !!!”, si antagonis tertawa zalim. Hatinya terlampau hitam tanpa cahaya. Manakan tidak? Terlalu lama terbakar dek api dendam yang kian membara.
   

0 comments:

Post a Comment