Saturday, 21 December 2013 | By: Zenith

Ayuh MARA bersama Kolej MARA Seremban :D


Assalamualaikum , salam muhibah


Apa khabaq semua ? moga semuanya dalam perlindungan dan rahmat Allah- edisi kali ni khas dipost utk adik
2 yg baru je lepas habis SPM.

Alhamdulillah, setelah sekian lamanya, masih diberi peluang olehNya untuk berkongsi cerita, pengalaman kt blog  cewahh ni. Nk kongsi gapo heh? Emm, mcm mana cuti panjang, best ? mesti best , tapi manfaatkan cuti sebaik-baiknya Sbb apa ? Sedarlah kamu muslimin muslimat, ada dua nikmat yg manusia suka sia-siakan dan kmudian menyesal, haa pedia?


  1)    
Nikmat masa lapang
  2)    
Nikmat sihat



Makanya, guna dua2 nikmat  ni sbaiknya. So, cuti yg berbaki byk lg ni bolehlah regang2kan urat utk buat research ttg uni/sponsor n yg selayaknya lah. Kt santai2 je lah ya. Sblum ni kak Izzah dh byk bg tips ttg intview scholar, jd dgn bbkalkan pengalaman yg x seberapa ni, so nk kongsi cket dgn adik2 trsayang. Ahaa, first time pgi intview MARA, time tu thn 2012. Ehemm, berdebar hati ni.dupdap.dupdap. hanya Allah yg tahu, takut tu mesti ada, xp ingt jgnlah takut itu melebihi takut pada yg SATU, yg selyaknya.

Mcm mana nk hilang rasa takut? X lena tiduq, x selera nk mkn, jntung bdgup laju sgt, nk pam darah pun x smpt gamaknya, xp ingtlah byk2lah baca surah al-Insyirah dan dan al-Masad sblum masuk bilik intview tu, inshaaAllah mudah2an Allah permudhkn, dan dberi ketenangan mngadap interviewer.  Kan Allah dh ckap, setiap kesulitan akan dibukakan jalan kemudahan, berpeganglah pada kalam ini, inshaaAllah dpermudahkan.moga Allah reda.

Ni logo rasmi KMS .


Mcm biasalah persiapan awal kena buat jugalah. Xp sejujurnya, akk sendri x smpt sgt nk revise ttg MARA ke apa ke. Mmg tawakkal dh ni nk pegi intview, sbb time tu mmg kalut dgn urusan lain..xp itu bukan alasan yg perlu djadikan sbb. Cumanya nk nasihat kt sini, jaga adab bila g intview tu, masuk bilik intview, mulakanlah dgn salam, kalu nk salam intviewer pun bleh, xp mesti jg ikhtilat. ( laki sama laki – pompuan sama pompuan), ckap mesti confdent xp jgn overshadow org lain utk bcakap, dan berintraksi dgn interviewer yg lain. Natural jer. Jgn gelabah sgt(selawat byk2).inshaaAllah boleh.  



Basically, intview MARA ada dua sesi, first tu sesi perkenalkan diri, ceritera kita, sesi kedua tu bru dberi task utk solve 1 situasi ni. so kena discuss in group of 5-6 . xp kekadang MARA x mnntu skit sistemnya, boleh ubah2, sbb thn 2013, formatnya kena buat ujian n x de intview. Ikut rezeki masing2. Yg penting usaha, doa tawakkal
Pintu masuk blok akademik KMS. Tepi2 KMS ni byk rumah cntik..hehe. bleh cuci mata.


Alhamdulillah, rezeki akk dpt smbung belajar d Kolej Mara Seremban(KMS) lps dpt tawran drpd MARA ni. So, nk kongsi skit ttg KMS ni. kt sini ada dua programme yg dtawarkan, ykni A-Level dan IB Diploma Programme. Haa, slalunya ramai x tahu ttg IB kan selain AL? So, nilah specialnya KMS ada dua prog yg bbeza AL dan IB, yg sjujurnya sg
t lain sistem akademiknya. Dsbbkan akk ambil IB, akk cerita ttg IB dulu k. IB ni sbnarnya diploma slama dua tahun yg diiktiraf seluruh dunia, xp ingt sijil IB ni x leh buat keje lg tau. So kena blaja lg smbung bachelor.
Ni dr jauh pndangan dpn bangunan akademik Utama. Uniknya bentuknya hexagon, naik tngga pun pusing2 dah haa.


Dua thun di KMS ni kiranya tmpoh persediaan sbelum fly ke rantau org.inshaaAllah. so, IB ada enam subjek yg mana kt rasa mcm ambil SPM kali  kedua sbb ada Mlay,Eng,Kim/Fiz/Bio, Math, Biz/Econs/ITGS.. byk jg sbjekk IB ni. x nk cerita detail sgt, nnti adik2 gerun. Acahh je. Sejujurnya, susah nk buat IB ni, sama jg AL , apa2pun ada cabarannya, xp inshaaAllah bbalik dgn kalam Allah xd setiap kesulitan ada kemudahn, hidup ni perlu dtruskan. Keep moving. inshaaAllah.

Apa yg bestnya KMS ni ?



Perkara pertama rasa best, yg akn rindu  kalu dh kluar nnti adalah suasana tarbiyahnya. masyaAllah, rasa sejuk je hati duduk sana, walau lokasi x sberapa luas mcm UM,UIA mana2  uni skalipun, xp ada baiknya. inshaaAllah selain mmbuat persediaan utk ilmu dunia, peljar2 byk dbklkn ilmu akhirat, mnjadi kebiasaan ada majlis ilmu antara maghrib-isya drpd ustaz luar atau dr kolej sndiri. Bi’ah solehah itu ada. Cumaa kena jaga supaya terus istiqamah
ohh lecturer2 sgt sporting. Perkra menarik di KMS :

  1)     Kawasan tenang, sbb dkt sgt dgn tasik n taman. Ptg2 bolehla riaadah, jenjalan lihat
        keindahan alam, kebesaranNya.

  2)     Pengalaman. Sbb byk aktvti kolej yg djalankan utk social service ( mcm projek Cambodia
        pegi beri bntuan kt sana. Yg pegi tu berpeluang sunatkan org, masak, bantu org...mcm2 lg

  3)     Cg2 sgt prihatin. Sntiasa berada d sisi mcm kt skolah dulu
  4)     Makanan dtnnggung MARA. Jd mkn d DS je. Cumaanya kt sini dlm KMS ada warung
        LAHUMA, mlm2 kalu nk ubah selera tu bleh beli mknn kt sini..haha. rasa mcm promote
        mknan je lebihh

  5)     Ada gym, ada jaming utk isi masa lapang.


Surau al –Furqan. Taman2 syurga. inshaaAllah. Ada econ. hihi



kediaman stdnt yg lama. Satu bilik 3 org. Tgh renovate, cat bngunan skrang dh mngancam


*ada lg yg x tesenarai, ini cumanya perangsang, yg pnting jua niatkan di hati utk dtg belajar d KMS ni kerana ikhlas kerana Allah. Di mana2 jua pun sama, yg pnting ikhlas. Sungguh, d sini inshaaAllah telah mnjdi ramai titik penghijrhan kbykn org, dan memetik  kata2 bdan kpimpinan d KMS ni,
“ KMS bukanlah tempat orang yang baik, tetapi KMS tempat untuk kt berubah menjadi baik ”.

haa, lain tu, mksudnya kt sini kt dpt tarbiyah(didik) diri kt mnjadi lebih baik drpd smalam. inshaaAllah. Moga Allah reda.

cantik x dewan selera @ DS. Tmpt kt dpt mkn free everytime


Program apa di KMS?

Slalunya d sini berubah2 thun demi tahun, xp kebiasaannya d sini ada IB (medic,dentistry,achtecture, education/tindikan, biotech). Utk AL ada kos (engine, account, TESl /linguistic)

Dua2 menarik. Xp utk IB , program ni x focus lg kepd bidang yg kt ambil. So, smua student akn belajar subj sama walupun bdak medic ke, biotech ke n etc.  Slalunya, KMS ni pusat persediaan nk fly ke NZ atau Ausie, xp start thn ni, inshaaAllah UK dan US pun bleh kalu nk apply ke sana xp sudah pasti kena ambil IELTS kalu nk ke UK dan TOEFL nk ke US (mcm MUET) . buat masa ni, utk bdak medic tmpt kmpus anda bila hbis d KMS brtmpt di Kampus NUMET kt Johor.

sign board brmakna, mnjadi inspirasi stdnt utk terus khdupan d sini kerna masih jauh perjalanan utk ke sana


Apa lagi ya ?

ohh kalu AL lain skit dgn IB ni. ada tiga subj jer, xp xp slalu je exam. Sbb AL ni ada dua exam pnting (AS dan A2). Dua 2 ni kena buat betul2 sbb resultnya dcmpur dua dan puratanya menjd titik tolak dpt fly ke x.... selanjutnya nnti bleh rujuk berkenaan. So, buat pengetahuan awal, bkn senang2 je nk fly ni, byk jg cabarannya, nk kena lps exam. Utk AL, kena lepas 13 points above out of 15 .

Utk IB pula kena lps 35 points out of 45. Cuma IB ni exam sem 4 bila dh habis blajar semua syllabus, exam besar hujung bln Mei (mcm SPM)...smua topik blajar masuk exam, so slightly diff.  dgn asasi, plus IB byk coursework, exam hujung2 nnti, dan coursework ni dkira jg dgn markah final exam. Rasanya stakat ini dahulu ttg KMS. Kalu nk tahu lanjut, blehlah tanya. D sini sedia mmbntu.

Ni minggu action week. Time ni x  pgang buku. Masa utk blajar budaya luar mcm ni, jepung. Time rehat jap, xp ttp hectic


p/s : Mohon maaf atas kekurangan, moga dapat memberi semangat baru kepada adik2 untuk terus melakar kejayaan di hari muka , walau dmana pun anda berada, teruskan melangkah walaupun penat, kerana andai hari esok masih ada, belum tentu kita masih ada untuk hari esok. Buat sungguh2 sblum menemui pengakhirannya 



# Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving#

-          -Albert Einstein- (A.E)

Dgr lgu ni ye, khas utk  kite
2 http://www.youtube.com/watch?v=yCnvBvntAxk





 *Silalah tinjau gambar buat sumber inspirasi . mana tau jodoh adik2 kt tempat ni, blehlah dpt pencerahan awal, ambik aura gitu. SELAMAT YA DALAM APA JUA BIDANG YANG DICEBURI.  Satu Perjuangan! Bittaufiq wannajah



By Nadiah Syafiqah Mohd Azlan
https://www.facebook.com/nadiah.syafiqah.9



.

30 comments:

Syaza Farzana said...

Assalamualeikum akak. Terima Kasih di atas perkongsian pengalaman akak di MARA bersama pembaca. Ia amat menarik. Saya pelajar lepasan SPM dan sedang tunggu keputusan SPM. Saya nak tanya. Kalau nak masuk Kolej MARA kena apply or will be offered based on SPM results? Saya tak ada pengalaman mana-mana ahli keluarga yang pernah apply scholarship under MARA sebelum ini. Saya bercadang untuk sambung dalam bidang Social Science/Law. Adakah MARA menawarkan kursus tersebut? JazakAllah.

Zenith said...

Wa'alaikumussalam, alhamdulillah moga penulisan ini bermanfaat buat semua. berkenaan hal MARA. selalunya selepas keputusan SPM keluar, MARA akan buka tawaran pinjaman boleh ubah, dari situ awak boleh mohon melalui saluran ini. Begini, awak mohon pinjaman boleh ubah MARA, dari situ awak boleh mohon sekali tempat persediaan sebelum ke luar negara, memandangkan MARA memberi pilihan kepada pemohon untuk memilih sendiri tempat persediaan, jadi awak pilihlah Kolej MARA. dan ya, MARA ada tawarkan pelbagai bidang termasuklah social science/law :)
harap membantu

yumnieymusfirah_co said...

assalammualikum akak. sy lepasan spm dan saya ingat nak amik bidang tesl di kolej mara. mcm mana sy nak apply ye? saya kena isi permohonan melalui laman web mara lepastu tunggu feedback then interview? sy kena isi permohonan yang mana ye dalam laman web mara tu? terima kasih :)

Fauzan Asyraaf said...

Assalamualaikum, tumpang tanya.
jika saya mengambil A-level Engineering di KMS, adakah saya berpeuang untuk belajar petroleum enginering di luar negara? apakah engineering course yag ditawar di luar negara setelah habis belajar di kms.
terima ksih :)

Jieha Chuww said...

salam :) akak saya dapat tindikan bio......if my IB score very welll, can i choose to take medic?

Kimi alias said...

salam . sy apply engineering a level kat KMS . UK atau US atau Australia . tapi , apa bidang yang saya akan ambik sbb tak tertulis dalam application tu .

muhammad faris said...

Tak sabar rasanya nak daftarkan diri di kms pada 2/7 nanti.my dream is getting closer.

fazlini ismail said...

Salam kak, saya nak tnya tentang IB ni .. saya dpt IB program di KMS , jadi katakanlah points time exam tu tak cukup atau cukup2 makan je n xdpt fly masih bole sambung belajar di uni kat malaysia tak ?

Nur Adila Ramlon said...

Tlg jwbkn ehh, klu pointer xckup biasenye mara akn bg chance utk msuk ke u dlm ngara. Tp kemasukan mmg kna handle sndiri. So my advice, struggle hard to pass the min qualifications. Tp mara akn turunkn point mgikut course2 yg diambil. But still, don't be in comfort zone as IB is tough. Btw, sy bkn senior ke pape, sy pun bru nak msuk kms so be nice on me kay.

Anonymous said...

KALAU COURSE TINIDKAN<<< mmg x boleh ubah,,, ke mana2 course

Anonymous said...

@Fazlini ismal.. yup boleh sambung uni kat malaysia....
@kimi.. bidang AWAK YANG PILIH SENDIRI!!!!!
@FAUZAN boleh,,, bljar pet eng ktmna2 pun boleh.... :D

fazlini ismail said...

Okay.. tapi kalau sambung kat uni di malaysia dpt masuk ipta tak or kene mohon upu sekali lagi ?

Anonymous said...

ermmmm mara x bfi masuk IPTA... hanya uni swasta ja... :D
tpi kalau tindikan yg x lpas... akan pi UIA :D
btw dah ada grup KMS 2014-2016
https://www.facebook.com/groups/1509220972632787/
ajak kengakwan ??!!

fazlini ismail said...

Bfi tu apa ? Uni swasta ? Bnyk nya nk guna duit.. :'(

Aliah Rubaee said...

salam.mesin bank apa yg ada kat kms?

aimi said...

nadiahhhhhhhhhh syafiiiiiiii....hehehe..ok,i just found ur blog! lols

meow_hime said...

so.. akak. em, line internet apa yg laju dkt kms eh?

Anonymous said...

X tentu jg line apa yg laju ...tangok kpd availability tempt tu. xp biasanya maxis/yes ok je kut

@aimi , ni blog zenith :)

Edrina Nazrin said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

wa'alaikumussalam..application just go thru online first....slalu update dkt mara official website ..usually right after spm result keluar, bykla scholar open...kalu nak kms, nnti time application mnta la kms, xp make sure kos yg awk nak la tesl...sbb by the time, it might be changed...means that akn ada kos lain pulak kat kms n kos2 sblum ni mngkin bleh jd dh x de...xp kos2 yg mention kat atas ni usually ada d kms...jgn risau...nnti check eh di website mara...sbb it depends on MARA...subject to change sometimes...good luck then :)

Rina Syafinaz Razali said...

Salam kak, saya bru aja mohon scholar mara. Semua kourse memang ada interview ke? Or now da tuka exam?

nur fadhilah said...

Salam nak tanya , kalau kita tak lepas untuk fly kita akan continue di kolej ni or kita kena pursue uni lain?

siti salehatun said...

salam...boleh tukar course tak kalau dah masuk ke KMS

siti salehatun said...
This comment has been removed by the author.
siti salehatun said...

salam...boleh tukar course tak kalau dah masuk ke KMS

Anonymous said...

thank you sebab sudi mengkongsikan pengalaman di KMS. Saya baru2 ni dah dapat tawaran ke KMS, ambik IB,sbb saya medic student. Banyak benda sbenarnya nak tanya, kalau kat sana ada tak wifi ke? perlu broadband sendiri? andai kata la kalau dalam dua tahun tu pointer tak lepas 35,tapi macam kata akak, dapat sambung di dalam negara, perlu bayar balik Mara tak?

Nadhirah Zulkafli said...

Salam akak, nk tanya kat kms boleh bawak kereta tak? Harap sgt akak sudi reply sbb mmg nk tahu sgt

Nadhirah Zulkafli said...

Salam akak, nk tanya kat kms boleh bawak kereta tak? Harap sgt akak sudi reply sbb mmg nk tahu sgt

Aiman Danial said...

saya akan mendaftar di kms 20 july nnti . I dont know what to expect . i'm scared of the future . what should i do?

Mr Nobody said...

Assalamualaikum. Apa syarat-syarat untuk masuk ke Kolej MARA Seremban ye?

Post a Comment