Saturday, 21 December 2013 | By: Zenith

German-Malaysian Institute For Future Engineer :D


GMi (German-Malaysian Institute) :D

TECHNISCH + THEORIE = GROßERFOLG (google maksud) ;)


GMi - Terbaekkk !!! :D
           
Herzlich willkommen :3

·       1.  Merupakan kerjasama antara kerajaan Malaysia dan German 8)

·       2.  Di bawah MARA.

·      3.  Terletak di bangi, berdekatan dgn UKM bangi.

·      4.  Facility sukan semuanya hampir lengkap, ada gym, court futsal dan lain.( sapa2 minat angkt berat buleh la guna gym tuu) .. Hehehe~~~

·       7.  Di GMi, 60% lebih kepada hands-on (practical), 40% lagi theory la. (so senang nk skor 3 pointer ke atas cuma masa buat practical kena skor betul2.

·        8.  GMi hanya bgi sapa2 yg nk belajar engineering sahaja!! Repeat, Engineering sahaja!! Medic,account,law tiada ya. :3



GMi Hostel :D


German A-Level Preparatory Programme(GAPP)
Diploma in Industrial Electronics (Process Instrumentation & Control)
Diploma in Industrial Electronics (Process Instrumentation & Control)
Diploma in Network Security
Diploma in Industrial Production Technology (Tool and Die Technology)
Diploma in Industrial Production Technology (Mould Technology)
Diploma in Product Design and Manufacturing
Diploma in CNC Precision Technology
              
      Senarai course yang ada di sini :)



·         Gmi juga dekat dgn ktm UKM so senang nk KL. Transport nk ke ktm pun ada byr rm2 ja.

·         Sini masjid mmg dkat gila, sebelah hostel ja. Solat jumaat tak payah g jauh2.

Masjid GMi - Best :D
·         Gmi juga senang fly buat degree kt luar negara contohnya Australia, UK, German sebab bwh MARA tapi CGPA mahu 3.5 keatas or 3.0 tu buleh di pertimbangkan lagi.

·         Yurannya agak mahal tapi tak pa ada pinjaman MARA dan PTPTN yg buleh di minta masa awal2 nk masuk sini.

·         GMI buleh buat credit transfer untuk universiti2 luar negara masa ambil degree nnti so degree maybe 2 thun ja dripada 4 thun.

·         Sem 1-2 dapat belajar bahasa German dan wajib ambil dan ni hanya untuk pelajar diploma. Bagi (GAPP) rasanya sampai habis A-level kena ambil.

·         Lastly, kalau dh graduate dari sini senang dapat kerja sebab bnyk syarikat cari graduan yg ada skill on practical berbanding theory ja.

·         Kemasukan hanya pada JAN dan JULY shaja.

Berminat lettew~~~ Kalo nak tanya apa2 lagi, please do PM me :D

So, Masuk Jangan Tak Masuk :D

By Yusri Niyaz 8)




24 comments:

Anonymous said...

ada perempuan tak masuk diploma in mechatronics? susah sgt ke course tu

SAIAAWIN said...

Salam , hermm kalau GAPP ade loan mara tak ?

Anonymous said...

slm.. kalu amik gapp, wktu blaja dkt oversea dkt german nnt syllabus blaja dlm bhse inggeris ke jerman jugak..

Anonymous said...

1. ada ja perempuan yg masuk mecha.
2. ada loan MARA jika x salah sbb hmpir semua bdk GMI dpt MARA..
3. kalu fly ke German, smua syllabyus dlm bhsa german tpi jgn risau kat sana depa akan train lagi bhsa German bru dihantar masuk University.

baru baca..maaf ya.

aika yipo said...

Nk tnya kalu msuk gmi dapat elaun atau pinjaman????brape yuran mula2 nk masuk??

Anonymous said...

Saya alumni KUPSIS juga, batch 1014, saya dpt GAPP, tp yang private.. mungkin abg2 atau kakak2 legasi kenal gelaran ni, pali.. nak sikit penjelasan mengenai program ni, boleh tak kalau start sem 2 nak mohon loan mara?

Anonymous said...

assalamualaikum,agak2 kat sini course ape yg tak heavy sgt n sng cite sesuai utk perempuan?tlg bagi pendapat kay :)

Anonymous said...

Salam..
Nak tanya, macam mana nak naik public transport ke GMI ya? Kalau naik komuter, kna berhenti di stesen apa (yg paling hampir dgn GMI)?

Terima kasih :)

Anonymous said...

slam sejahtera,sya nak tya adakah pelajar siam juga layak mendapat pinjaman MARA jika bljar di GMI.

Anonymous said...

Plajar siam x bleh,, haha(melawak je), mestila boleh, siam kan bumiputra jgak, aslkan cukup syart, tq

Alif Zamir said...

Salam , sya intake july ni . Sya nak tanya course tool&die susah sgt tak klau nak dbandingkan dengan course2 lain.

Hazreen Ahmad said...

senang je..jgn risau..

Hazreen Ahmad said...

siak bukan bumiputera..melainkan ayah kamu melayu,ibu kamu siam,yg ni boleh dipertimbangkan dpt MARA.

Hazreen Ahmad said...

paling dekat UKM.

Hazreen Ahmad said...

Susah nak cakap..tapi kt sini perempuan ramai amek course mechatronic/network security..walaupn begitu,kebanyakkan awek lawa2 student dari PT department.. huhuhu

Unknown said...

macam mana pelajar diploma nak sambung ijazah oversea ?

Ahmad Qimiey said...

Cnc pricision technology nii mcam mana yer n susah x???

Syafiq Rozaini said...

Saya ni lepasan diploma vokasional dlm kos instrumen perindustrian agak2 ada peluang tak saya nak buat degree kat gmi?

Anonymous said...

Mara masih buka pinjaman gmi? Sesi 2015 dengarnya ada yg x dapat?

Maria Natasha said...

assalam, hi :) saya nak tanya, susah tak study kat gmi?? takut stress melampau je sobsob TT

Unknown said...

Assalamualikum.. Saya lepasan baru spm dan berminet sangat nak persue to GMI A-level course tu. Nak tanya, if ada x any scholarships unk A-level ni? Thank you so much

Shah Ran said...

ank saya dapat tawaran ke gmi..dalam cos network security.apa patut saya buat sama ada tgu ipta atau gmi...shre pengalaman skit...u alls

Anonymous said...

Nak belajar mana2 je pun boleh belajar, asalkan usaha dgn niat tu ada .. saya ex-gmi course instrument control, time praktikal mostly company cari budak2 yg gmi ni katanya dorang mcm plug and play senang nk adapt working environment, tp depends pd diri gak la .. bab duit, biasalah dik kau study ipts, nak murah pi study ipta, jgn risaulah ada pinjaman mara, kira kau fokus score je time study pastu apply pengurangan byrn nnt lepas grad .. all the best! :)

Anonymous said...

boleh tau tak subjects yg bakal diambil oleh students dip network security?

Post a Comment