Friday, 23 November 2012 | By: Zenith

EPISOD 4 : Pembunuhnya adalah....

EPISOD 4 : Pembunuhnya adalah....

   "Lama rasanya kita tak lepak bertiga macam ni" Amin berkata sambil mendekati Faiz dan Eqhwan. Faiz musykil melihat gelagat Eqhwan, dia kelihatan tidak tenang.
   "Ya... Masing-masing busy dengan kerja. Tak begitu Eqhwan?" tanya Faiz kepada Eqhwan. Sahabatnya itu memegang kepala, matanya kelihatan kuyu.
   "Sorry Paiq and... Amin. Aku tak sihat sikit malam ni." kata Eqhwan dalam nada lemah. "I need to get some rest."
   "Nak aku tolong bawak hang pi bilik?" offer Amin.
   "Oh, it's okay, I can walk by my own." kemudian Eqhwan melangkah lemah, sebaik sahaja posisinya di belakang Amin, dia pun berpalingkan wajahnya ke arah Faiz. Bibirnya terkumat-kamit memberi isyarat kepada Faiz.

   'Berhati-hati.'

   Sejurus itu Eqhwan pun berlalu pergi meninggalkan Amin dan Faiz berduaan di atas deck.
   "Dia seasick ka?" soal Amin kepada Faiz.
   "Setahu aku... tak. Dia penat kot." Jawab Faiz mudah.
   "Oh yea Amin, aku ada dengaq hang dah contribute something big for navy." Faiz cuba membuka cerita. Sekarang mereka berdua sedang melihat keindahan laut yang disinari rembulan mengambang.
   "Alhamdulillah... Satu formula baru berjaya dicipta." segaris senyuman terbit pada wajah Amin.
   "Jadi betul la?" Faiz mengangkat kening.
   "Ya betul. The formula is very effective. Formula kimia untuk manusia bernafas lama dalam air." Amin merenung bulan, matanya bersinar.
    "I'm impressive, the formula must be very useful for navy, isn't it?" Faiz terus menyoal.
   "Yes, indeed. At first the experiment was a failure. Banyak nyawa yang terkorban for this experiment." kata Amin dalam nada perlahan.
   "Terkorban?" nyata Faiz tersentak mendegar perkataan itu.
   Amin mengalihkan pandangannya ke bawah. Air laut malam yang menghentam kapal Zenith ditenungnya. Kemudian dia tersenyum suram.
   "Eksperimen ni tak boleh diuji dengan tikus makmal semata-mata, we need a real human. Ramai tentera laut yang terkena masalah pernafasan time nak uji eksperimen ni." setitis mutiara mengalir di pipi Amin. Perasaan bersalah hadir di sanubari.
   "Jadi, kenapa tak rawat saja, or just stop the experiment?" soal Faiz penuh minat. amat sukar sebenarnya mahu melihat sahabatnya Amin menitiskan air mata.
   "Tak boleh... Eksperimen ni sangat penting untuk navy. Kalau manusia boleh bernafas dalam air, maksudnya kita boleh conquer jalan laut, thanks to this formula, navy's work become much more easier. Dan cakap pasal rawatan..." nafas Amin ditarik panjang. Kepalanya digeleng sedikit. Seolah-olah suatu bebanan menghempap dirinya.
   "...Anas kan?" duga Faiz.
   "Ya... Navy kekurangan medik pakar time tu," nafas Amin dihembus kuat. Seakan-akan turut menghembus segala masalah yang membelenggu dirinya. faiz mengangguk membenarkan.

   "Amin, aku nak tanya hang... Malam pemergian Anas kat KUPSIS, ada apa-apa yang mencurigakan berlaku tak?" Faiz kembali kepada topik utama.
   Amin memejamkan matanya, cuba mengingati sesuatu. Pedih.
   "Malam tu... gelap. Tapi satu perkara yang aku ingat dan tak mungkin lupa... perfume Anas." mata Amin dibuka.
   "Perfume?" Faiz kini dalam lautan kemusykilan.
   "Hang tau la Anas, selalu pakai perfume kuat-kuat, wangi sangat. Nak-nak lagi aku dok saf depan." tambah Amin. Faiz terfikirkan sesuatu, kemudian dia bertanya lagi.
   "Siapa lagi duduk saf depan time tu?"
   "Aku, Wan, warden-warden, waris dan ada pelajar-pelajar sikit." jawab Amin. Neuron dalam sistem saraf Faiz berhubung. Dia terfikirkan sesuatu.
   "Astaghfirullah al-'Azim..." Faiz beristighfar panjang. "Tak mungkin..." dalam nada perlahan kata-kata itu terpacul dari bibirnya.
   "Hang okey Paiq?" tanya Amin.
   "Ah... Yes, I'm okay.... Amin, aku minta diri dulu. Thanks for your information. Assalamu'alaikum." giliran Faiz mengundur diri. Amin menjadi musykil dengan gelagat sahabatnya itu.
   "Waalaikumussalamwarrahmatullah."

 Faiz melangkah lemah menuju ke bilik. Fikirannya berserabut. Setibanya di bilik, Faiz membuka pintu perlahan-lahan. Gelap.
   "Dah tidoq agaknya" kata Faiz perlahan, dia dapat melihat Eqhwan sedang beselimut. Matanya tertutup.
   Faiz melabuhkan diri di atas katilnya. Penat. Sangat penat. Perlahan-lahan matanya terlelap.... Akhirnya terlena.

                                      *****

TET TET TET TET TETTTTT!!!!!

   Butang off jam ditekan, tangan kirinya meraba-raba mencapai cermin mata. Penglihatannya yang kabur bertukar jelas.
   "Pukol 6.30 pagi dah.." Faiz memandang ke arah katil di sebelahnya.
   "Mana mamat ni?" Eqhwan sudah tiada di katilnya.

   "Hatchoo!!" satu suara bersin kedengaran dari bilik air, itu Eqhwan. Eqhwan keluar dari bilik air sambil menggosok-gosok hidungnya.
   "Hang mandi sejuk-sejuk macam ni?" tanya Faiz, pelik. Suhu pada waktu pagi pada permukaan laut adalah rendah pada waktu begini.
   "Eh tak de lah, bilas-bilas sikit ja." Eqhwan melabuhkan dirinya di atas sofa. Minuman coklat panas terhidang di hadapannya.
   "Hang dah subuh?" tanya Faiz lagi.
   "Dah..." jawab Eqhwan mudah. Eqhwan menghirup coklat panas dengan penuh kenikmatan.
   Faiz bangun dari katilnya dan menuju ke bilik air, selesai berwudhu' dia membentangkan sejadah. Sebelum dia menunaikan solat, dia sempat berpesan kepada Eqhwan.
   "Nanti dah siap minum, bersiap cepat. Pagi ni kita ada post-mortem dengan Izzah" matanya memandang Eqhwan.
   Eqhwan mengangkat tabik kemudian berkata, "Aye aye captain!"
   Faiz hanya menggeleng dengan senyuman senang. Takbirnya diangkat. Dalam solatnya, dia berdoa agar urusan mereka dipermudahkan Allah S.W.T. dan semoga sahabat-sahabat Zenith dikurniakan taufiq dan hidayah selama-lamanya....

                                   *****

   "Kalau ikutkan bukti yang kita ada, aku yakin dan percaya.... Aminudin lah suspek utama!" Eqhwan menerangkan ala-ala Sherlock Holmes, idolanya. Waktu itu dia, Faiz, dan Izzah sedang bersarapan di lobi kapal. Kawasan itu agak privasi, tetapi tidak menimbulkan sebarang fitnah.
   "Mungkin....Sebab Afzan punya bisnes dah stabil" kata Izzah pula. Faiz mengangguk bersetuju.
   "and tak mungkin Redzuan, kerugian yang ditanggungnya pun dah selesai and pulih." tambah Faiz pula.
   "Hanya Amin punya kes sahaja yang melibatkan nyawa terkorban" Eqhwan dengan penjelasannya.
   "But we need to find more evidence" Izzah memberi cadangan. Faiz melihat jam tangannya, mereka hanya tinggal 24jam lebih sebelum kapal Zenith berlabuh di Paris. Jikalau dalam tempoh itu tiada pembunuh yang ditangkap, maka kes kematian Anas akan dianggap sebagai satu kebetulan dan bukannya rancangan pembunuhan. Misi mereka akan gagal!
   "Hutang nyawa, mesti dibalas nyawa." tiba-tiba Eqhwan bersuara perlahan.
   "Apa dia?" tanya Faiz, dia ditarik kembali ke alam nyata.
   "Eh... tak dak pa, maksud aku, hanya kes Amin yang melibatkan nyawa. Arakian itu, aku yakin, Amin la dalang dalam kes ni." Eqhwan menyimpul konklusi.
   "But like what Izzah said, we need to find more evidence" Faiz mengingatkan sahabat-sahabatnya. Benar, sudah menjadi etika detektif perlu memiliki bukti-bukti kukuh untuk menangkap seseorang penjenayah. Tidak boleh membuta-tuli bersandarkan teori semata-mata.
   "Malam ni, closing kan?" Izzah mengutarakan soalan yang dia sendiri sudah tahu jawapannya.
   Eqhwan mengangguk, "Grand dinner" wajahnya bercahaya.
   "And ucapan by Amin" tambah Faiz ringkas.
   "Okay, so we'd better be prepared tonight. Get as many evidence as possible" pesan Eqhwan.
   Izzah dan Faiz mengangguk setuju.
   Wajah Faiz kelihatan suram pada waktu itu. Jauh di sudut hatinya, ada perkara serius yang sedang bertandang. Runsing. Nafasnya naik turun. Adakah orang yang disyakinya itu benar-benar membunuh Anas.
   "Tak mungkin dia... Tak mungkin!" Faiz bermonolog sendiri. Kegusaran mengalir dalam dirinya.

0 comments:

Post a Comment