Sunday, 8 December 2013 | By: Zenith

Sharing Is Caring : Asasi UNIMAS :)




Assalamualaikum :)


Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah.
Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2.
Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.

Ok. One by one dulu. Heee

Asasi Sains Hayat

Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.

Group Biologi : Lab Bio :D

PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik umo sekian2, batuk sekian… then bincang pasal case study tu. Ist meeting, bincang all the terms yg susah nak paham. 2nd meeting, present balik masing2 punya bahagian. Dan PBL dijalankan fully dalam English. Jangan risau, take this opportunity to improve our English. Masing2 dalam peringkat belajar, so what kalau kita buat salah masa belajar. At least, we gain that precious experiances.

Biology kat sini memang banyak gila sentuh pasal plant, haiwan, evolution bagai. Sebab foundation ini bak kata lecturer, platform untuk menyediakan diri kea lam degree di unimas. Sebab masa degree, ada kos haiwan dan tumbuhan! Subjek chemistry agak details. Setiap batch, mungkin lecturer akan ubah2 sket subtopic ke apa. So, lecture notes sangat2 la penting.

JPMU Muslimat : Cari Zenith Kat Gambaq neh :3

Test, kuiz semua ada. Ok

Elektif : Universal Values ( ni masa 3rd batch – mungkin berubah2 ikut batch, subjek ni nak senang paham macam moral gitu.)
Untuk Asasi Sains Fizikal, yang pasti tak ambik biology. Budak2 fizikal selalu lgi hyper dari budak hayat. (Orang kata bukan aku!) Lab physics depa kejap je, ada certain topic bleh siap 30minit je. Tapi budak hayat, start pkul 2 balik pukul 6. Haha…. Slides lectures sikit, heaven gila tapi part nak kena hafal semua formula, yang tu la kot sakitnya. Sebab exam tak diberi formula ya adik2, ni bukan kertas fizik spm dulu2.

Maaf. Tak banyak info sal asasi sains fizikal. Saya budak hayat~~

Tasik Di Kampus Timur : Hati-hati BIAWAK :D

Sini memang banyak kokurikulum! Dan kat sini anda akan ada banyak grup. Group English, group lab, dan etc, etc. First sem, my batch kena buat koir. Group aku johan. Hahaha. Tiap2 malam la practice bagai. Video competition la ( ni siap ada award bagai aka AVA – asasi video award). kawad yang dah tak Nampak macam kawad. Dan memang sangat2 sibuk. Akan ada konflik disini, masa nak self-study la, masa nak kena jumpa meeting2 bagai.

English class sangat fun! First, lecture mungkin akan focus sket untuk MUET. However, depends dekat
lecturer. Everyone akan buat debate, acting – dan memang ada interclass drama competition dengan debate as well. Dan penutup my English class, tengok movie hantu yang buat aku tak leh tdoq lepas tu. Bravo! Bravo!
Subjek IT jugak sgt tough. Sebab unimas ada course IT.  Subjek ok ja. Masuk sem 2, blaja programming bagai. Language C++ Akan ada projek IT. Group jugak ni. Kena buat proposal dan presentation. Presentation sgtla banyak. Harap bersedia. Apapun, enjoy it. It’s a part of growing up. Chill.

ZENITH : Insta :D Program JPMU UNIMAS :)
Adik2, control your time and action. Just don’t let it control you instead.

Jadual memang start pukul 8. Abis pkul 12. Then pukul2 start balik untuk lab.

Makan kat sini memang kena beli la. Kalo memang nak makan ikut waktu breakfast, lunch, dinner, supper bagai macam kat sekolah dulu. Memang tak la. Rindu gila DM. huaaaaa  Bersyukur ada DM dulu, dah masuk u life, baru nak rindu3 lak dgn makcik dm semua. Haha. Tips jimat, share lauk dengan kawan – maksudnya beli byk2 terus untuk 2,3 orang makan ke. Depends la. Beli roti buat stok untuk breakfast ke. 3in 1 drink ke. Memasak memang tak dibenarkan. Tapi ada je a few classmate yg buat cenggitu. T_T

Sini ada MPP – Majlis Perwakilan Pelajar. Election akan dibuat. JPMU- Jawatankuasa Pengurusan Masjid Unimas. JPMU dipilik oleh DAMAI, badan islam dekat unimas. Alhamdullilah, memang dapt jumpa akak2 abang2 hebat dalam study dan dakwah. Impressive.

Sini, Alhamdulillah ada usrah. Dekat kampus induk ada IKRAM, ISMA, PEMBINA. Boleh google sendiri la kot. Mana2 jemaah – pilih la ikut Jemaah mana yg suka. Seronok, dpt daurah, jaulah sama2. Pergi lundu ada laut semua untuk daurah. Jaulah dekat matang. Kat sini, orang akan mempertikaikan dan ada ja mulut2 tak berapa sopan la kot. Contohnya, “masuk usrah nanti tak sebuk ke” bbla bla.

Kita yang control action kita. And there’s no such thing nak kata sebab usrah ni la, result aku teruk la apa la. Salahkan diri sendiri, jangan point it out randomly. Yang penting, sejauh mana experience yg kita dapat tu dpt mematangkan diri sendiri balik. I admit my pointer is not so good rather than spm dulu. But, yeah…. Upside down, jatuh bangun, kegagalan, kejayaan tu semua dugaan dan ujian. Welcome it and endure it. Sebab nothing is overburden to His slaves.

Lecture Hall Di Kampus Barat : Cantik kan !! :D

Apa-pun, tajdid niat selalu. Masing2 ada cita-cita, jadi doctor la, engineer, biotech, geoscience, zoology dan segala mcm jenis yg kita akan persue, tu semua adalah alat. Alat untuk matlamat2 kita yang sebetulnya untuk menggapai redha Allah. Alat untuk contribute balik terhadap agama. Dan janganlah pula kita sempitkan minda kita semua, hanya a degree up on the wall adalah benchmark kejayaan seseorang. That’s a totally no=no.

Zenith kat sini. Saya, Nurul Nadzatul Farhana – Hana! (merangkap rumet terchenta…), Kakcik – Siti Syazwani, Nazatul Izyan, Hazi :)

by Nur Zafirah

3 comments:

zahier aiman said...

ramai jugak yang dekat asasi unimas ni dulu . boleh saya tahu antara semua tu siapa lagi yang further degree dekat unimas.

Aisyah Az said...

Nak tanya ni sis.. Kalau ambik sains hayat memang dekat kampus barat ke? Or macm mana ea?

Entri akak mmg brguna . Rasa cuak tu ada sbb saya xbgus in english :(
Tq for sharing ur exprience!

nadleo junior said...

kalau ambik asasi sains hayat,,boleh ambik kos vet x kat unimas??ke xde vet??

Post a Comment