Tuesday, 4 December 2012 | By: Zenith

Diari Wirawati PLKN


Bismmillahirrahmanirrahim
Assalamua’laikum w.b.t
PLKN BAGI SAYA

PLKN ??!!!


Jgn la cemberut je muka tu, meh dgr citer org yg dah pegi..
When im done, for not really 3 months just 2 months lebih2 sket,(plkn paling cpt kumpulan 1 tau!), Apa yg dpt saya simpulkan sbg erti plkn bg saya ialah peningkatan kualiti positif dalam diri dan semangat patriotik. And both of it finally will give a big contribution to the country yakni Malaysia.

Ayat mcm skema je tp ini la yg sgt bermakna bg sya after attending plkn. Mostly saya dpt rsa2 ni time dlm klas la. Sbb kata2 ckgu terkesan dlm hati. Xdpt nk quote ckgu ckp apa sbb xde la specific words and sentences kan, tp sbnrnya setiap perkara, aktiviti, syllabus dlm kelas, kalau kita faham betul mmg actually to train us to be better person in and out, build balik potensi dlm diri yg hilang or baru recognize, expose how to face the real world when we grown up and dah berkerjaya. And the most important is, perubahan2 kecil dlm diri kita ni sebenarnya sgt menyumbang kpd Negara. Dari segi apa? Of coz la perasaan cinta kpd Negara yg lebih dlm generasi2 muda masa kini. Valuable nya kita terhadap Negara. And do see the effort of the gov.
Launching this program. Byk kot duit abes nak bg kita facilitites,baju baru lg, elaun lagi..sgt rugi and x mengenang budi kalau kita x dpt berbakti kpd Negara. All the advantages are for us in the first place, and next to the country. Cintakan Negara maybe dah byk kali dgr, jadi point dlm essay kan, tp tu sekadar penulisan yg mungkin blom kita buktikan. Acap kali dgr ckgu2 kat kem pesan, supaya kami ingat jati diri sbg rakyat Malaysia.  Banyak la jgak lagi yg lain2. Maaf sbb x ingat, tp apa yg saya nak korg tanam dari skrg dlm diri jgn rasa rugi dpt plkn. Positifkan diri dan minda korg dlu bru la dpt feel and rsa best je attending the program soon. 



On the day of leaving



Diari wirawati

First day korg smpi, daftar lg dkt camp tu. Time tu korg tau blok kediaman and kompeni msg2. Korg akan duduk blok sma untok satu kompeni. Kalau kem saya 2 blok for each kompeni. After that korg ada pemeriksaan bagasi by ckgu2 sendiri. make sure korg x bwk gunting,jangka lukis, cutter, nail clipper..pendek kata brg2 yg tajam dan berbahayalah. Mmg tak tau kenapa clipper pon nk rmpas. Nasihat saya korg soroklah baik2. Hehe. Time tu jgak korg akan daftar handphone msg2 and serahkan kat ckgu untok disimpan. Waaaa..jgn risau weekends dpt balik. Tp weekends je la tau !


Dah siap suma korg pegi la bilik msg2 nk letak beg ke, kemas trus ke tp wktu saya smpi tu lunch time, korg pegi lunch dlu and at the same time kat dewan mkn tu korg kena ambik sgala bnda yg provided ntok korg such as baju pj, kasut sukan, baju kelas, kasut kelas, tudung..don’t worry tu semua baru ntok korg tau. Lpas tu solat zohor and tggu arahan selanjutnya.

Tambahan : korg boleh je pegi naik bas nnt pakai jeans and baju2 biasa korg pakai tu. And don’t worry jgak iron is provided. Mine is 2 for each blok. Xde double-decker bed. And saya nasihatkan bwk cadar putih sndri in case cadar diorg provide x ckop ke, kotor sgt ke. Blanket pon kem provide, tp korg still boleh bwk bantal busuk and selimut msg2. Mcm asrama la, pepagi bnde2 tu xleh tggal atas katil.tu je.


1.
   
Bangun pagi around 4 to 5 am, ntok pegi baris solat subuh at 5.30 am. kekadang mse lain ikut mse wktu subuh msok. Subuh kat surau. Semua waktu solat xde pengecualian ke surau bagi anda2 yg uzur ye !


2.       Lps solat subuh, pegi dataran kawad, msuk ikut kompeni, mksodnya baris dlm satu kompeni wira and wirawati. Lpas dah lapor suma, nyanyi lagu negaraku and plkn +ikrar + doa. Then kekdg ada la ketua jurulatih ckp2 sket. Lpas tu pelatih diserahkan kpd guru kompeni msg2 ntok jlnkan aktiviti. Selalunya aktiviti smua org sma je, senam pagi and kawad.

3.       Abes senam pagi around 7.15 ke 7.30 am cntu, korg dlpaskan ntok breakfast, pengurusan diri, buat duty bilik, kemas bilik and siap2 ntok ke klas at 8.30 am.

4.       Pkol 8.15 a.m tu seingt saya berbaris ntok pegi klas. Biasa la nk kemana2 pon mesti baris, and lapor. Tu semua ntok check attendance and management of time. Ntok ke kelas baris ikut kelas msg2. Bla semua dah settle, bru boleh gerak g klas2.

5.       Ada mkn pagi pkol 10.30 and msuk kelas balik pkol 11.

6.       12.30 klas tamat and boleh lunch or nak balik bilik. Then ready ntok zohor,kdg2 solat zohor xde baris. Pegi sendiri.

7.       Pkol 2.30 plak baris ntok start aktivit fizikal. Huhu. Time ni la pkai bju pj, pagi td pon sma. Pegi klas je pkai uniform klas. Loreng ? mse2 tertntu je. Mcm biasa baris,lapor.

8.       Aktiviti selalu pause at 4.30. ntok mkn ptg and asar. 5.15 baris balik ntok riadah. Yg ni pon by kompeni jgak.

9.       6.30 tamat riadah ntok dinner and siap2 for maghrib. Baris lagi. Time ni baju bebas (but no jeans) tp still sopan and formal ah, mcm kasut btutup. Klu mlm jumaat pakai baju kelas or bju kurung coz ada kelas kerohanian.

10.   Lpas isyak, baris and lapor lagi. Time nix de ape sgt. Agak relax, tp time ni jgak selalu kena torture lah dgn ckgu2 yg btugas. Depends on attitude kita jgaklah kan. And ade announcement, brief pasal aktviti mendtg ke. Reminding2 cntu je. Ikut ckgu kekdg lpas awal, kekdg smpi tlajak wktu supper. Supper pkol 10.30 pm.

11.   Time ckgu dah release smpi pkol 11, korg leh pegi koperasi. Koperasi ni lagi best drpd  koperasi skolah yg pasti. Haha. Mcm minimart la. Klu kem ktaorg ada turn, sape pegi koop dlu. Wira atau w/wati. Tempoh for each is 20 mins. Bgegas la korg klu xnak beratur pnjg.

12.   Pkol 11 or wktu2 yg dah warden tetapkan kena ada dlm bilik, mmg xleh kluar g memana dah. Sbb at specific time korg kena light off. Ha. Jgn memain. Ckgu mmg pantau tau, msuk bilik tgk each of us dah tdo ke blom in bed. Every one hour diorg buat cntu.

13.   Ni la rutinyerrr. *may vary depends on camp or schedule for you series.



BESTNYA PLKN

Yg best awal2 dah tau dpt elaun kan? Haha. Tp elaun tu hanya masuk after korg finish plkn dgn jayanya. Huhu.

Kelas

Kelas around 20++ people. Kem saya ada 7 kelas. Akan berubah ikut modul pembelajaran. Dlm kelas most of the time korg akan sit together in groups with mix gender lah. Setiap kelas ada 2 org ckgu. Syllabus ada 5 modul,
1. Pembinaan karakter (2 modules in it ),
2. Budaya kerja (ajar mcm mna nnt bla nak start bekerjaya with interviews, setting up a company,promotion of products .etc),
3. Pkrs (x ingat what is stand for but it is pendidikan seks, about gender and other stuff related),
4. Kenegaraan ( byk belajar mcm sejarah form 5 chapter yg perlembagaan, pilihan raya .etc),
5. Kebudayaan (blajar adat dan budaya yg terdpt d Malaysia).
Alhamdulillah i really enjoy learning all the modules. Semua modul tu seronok tau. LDK mmg byk, asyik present la dgn kertas mahjong tu nnt. And korg dpt buku for each modules,ade la nnt latihan2 yg ckgu sruh buat dlm klas.
Ntok modul 1 mmg pnjg sket sbb ada 2 modul, lagipon ni la masanya nak kenal diri kita, potensi, penilaian diri, komunikasi dgn org lain. Pembinaan karakter kan. Dlm kelas ntok modul ni, byk videos sbb diorg tunjuk mcm drama yg ada relation to our real-life situation. Dlm buku latihan everyday kena buat mind-map ntok previous day ape korg dah buat. Tu sbnrnya reflection for ourselves to see what we have done and achieve. Dlm modul ni saya suka belajar cara berkomunikasi yg betul dgn org lain. Eye contact, right position bla ckp sambil berdiri or duduk, response as a good listener. Dlm modul ni jgak klu x salah blajar juggling ball. Best sgt sbb tau the right steps tu juggle. Ada 9 steps semuanya. Haaaa. Tp bkn seronok2 blajar juggle je tau, tp ada the main objective behind the activity.
Yg cute nyer before msuk klas je ada nyanyi2 dlu kat luar,ckgu2 pon nyanyi tau ! mmg lagu akan dipsg, lagu2 berbeza ikut modul. Dah msuk klas plak ada cheer lagi, cheer by group and cheer klas. Nnt dlm klas ckgu2 pon byk ajar cheer comel2. Tu semua ntok naikkan semangat and feel fun being in class.

Aktiviti fizikal

Awal2 nnt aktiviti senam pagi korg senamrobik. Senamrobik ni sekali dua je, lpas tu dah xde. Then mggu bla2 korg ada bleep test. Haaaa. Kat skolah penah buat kan? Time ni la nak ukur stamina, kekuatan otot bagai. Ckgu akan record tau. Sbb nnt dkt nak abes plkn ada lg satu bleep test. Dah dpt result nnt diorg cuba bandingkan result yg first and second. Ada perubahan x. Haha. Penat tp best. Cabar diri sendiri sekuat mana anda punya stamina. Both activities mmg buat wktu senam pagi je.

Mggu seterusnya lagi best. Korg akan membina pasukan msg2. Iaitu kompeni msg2 lah. Tau x kompeni tu apa? Kompeni tu mcm rumah sukan kat sekolah la konsepnya. Semua kem ada kompeni yg sma iaitu Alpha(merah), Delta(hijau), Bravo(biru), Charlie(kuning).jgn memain nma2 kompeni ni sbnrnya ada dlm tentera tau. Saya pon baru tau lpas tgk filem apa ntah. Maakan sa ni korg sibuk cipta bendera, logo, moto, slogan, lagu, objektif kompeni utk kompeni msg2. Kena buat betul2 tau sbb bnda ni rasmi and present dpn komandan kem. Nnt diorg akan iktiraf pembentukan kompeni korg. Wktu presentation nnt pon ckgu2 akan tnya tau apa mksod logo sgala, and ckgu akan uji korg kat situ based on korg pnya presentation. Ckgu2 slalu pesan, jgn buat janji yg susah nak tunaikan. Buat aim yg simple tp bermakna and yakin korg boleh achieve semua tu. Nnt wktu present tu jgn la berkata2 manis sgt. Nnt mkn diri. Hehe.

Pembinaan pasukan tu dlm 2 mggu mcm tu berlangsung. Most of time 2.30 to 4.30 akan dgunakan ntok buat bnda tu. Mlm pon ada. Lpas asar pon ada jgak, tp jarang la. Sbb lpas asar tu wktu riadah. Aktiviti riadah korg awal2 ialah belajar pertolongan cemas, TTS which stand for tempur tanpa senjata ( mcm blajar basic taekwando), navigasi (belajar mcm mna nak tgk and guna peta dan kompas), and ada lagi satu aktiviti i can’t remember tp maybe blajar ikatan tali kot.hehehe. tp x smpi sudah la korg riadah ni je. Ade lg game2 lain mcm netball,futsal,bola sepak,takraw, bola tampar korg boleh main. Enjoy !



(Riadah rumah hijau with wirawati Nur Syahrul’izzati Adliana aka Caun, doing
‘peace’ while holding green plastic bag) – kem PLKN Lagenda Seri Negeri, Langkawi)

Haaaa. Aktiviti2 yg bagi saya super awesome nyer, ialah kembara halangan, pengendalian senjata colt M16, abseiling+flying fox. I really love all this and rse nak buat lagi kalau boleh !
Kembara halangan tu yg korg kena panjat wall, gayut kat tali rentas air tu, merangkak bawah dawai tu. Mesti korg dah pnah buat kan? So x byk beza pon Cuma korg try kali ni dgn full loreng plkn je..lari2 dgn but berat yg jrg pakai tu, haha. Berendam dlm air mcm badak air. Semua ada. Korg mesti enjoy nnt dgn kengkawan. Kembara halangan ni nnt dkt2 last kem akan ada perlawanan tau called wirajaya. Korg kena compete la time ni among kompeni sapa cepat abes. Sbb tu kena biasakan lari and buat cpt2. But make sure korg buat semua tu dgn teknik yg btol, klu tdak free je kena sound dgn ckgu2. Jgn main2 bcoz its all about your safety too.



Bang ! bang ! haha. Saya sampai je kat padang tembak tu syok je tgk kengkwn meniarap tgh menembak. Cool glerr. Korg akan pegi by kompeni 10 people at a time. Besstttt sgt !! saya punya la tembak sampai rsa 20 butir tu mcm x ckop. Punya la x puas hati smpi saya rasa akak2 askar tu letak peluru sikit je kat saya memandangkan ktaorg group2 last. Haha. Korg jgn pikir mcm tu tau. X baik buruk sangka. Heee. Mse tembak tu kan senapang tu repel dgn bahu kita kan, dgn bunyi das tu yg mmg saya agak seriau la dgr, x dpt nak imagine perasaan lpas tu. Terfikir sejenak. Mcm mana la sedara2,adik2 kita dkt Palestin tu hidup dgn setiap saat dgr bunyi2 tu. X dpt byg klu saya berada d tempat mereka. Ada sorg kakak ni pernah kongsi, dia tertanya2 kenapa dia ditakdirkan hidup d bumi Malaysia yang aman ni, kenapa tidak dia sebagai rakyat Palestin di sana? Tersentap saya dgr. Tp jwpn dia lagi menyedarkan saya. Allah letakkan cara mereka berjihad spt itu, kita diletakkan di sini supaya berjihad dgn cara menuntut ilmu. Bersungguh2 la kita menuntut ilmu kerana ramai lagi d luar sana sbnrnya dahagakan ilmu.. hanya dgn ilmu kita boleh mengubah dunia. Subhanallah. Kita mungkin terlepas pandang, so adik2 nnt cuba dptkan dan manfaatkan sebaik mungkin ilmu2 di plkn nnt. In sha Allah.



(Absailing by wirawati Hazirah Azhar-kem PLKN Lagenda Seri Negeri, Langkawi)



(Sape ckp kawad x best ? kamilah juara kawad kaki wirawati Charlie! Exclusively brought to you by wirawati Noorsyarah Najihah – kem PLKN Pinggiran Pelangi, Pahang)


Apart from that, prasarana2 lain pon best tau..saya sgt suka makanan dkt kem sampai skrg terindu2 menu and rasanya. Perhh. Xtau la klu saya overreact tp serius saya suka makanan2 kat sini. Tahniah kpd korg yg dpt kem plkn uum sintok. Hehehe.

Dobi pon disediakan tau. Tapi khusus utk baju2 plkn je, baju tdo korg xleh hantar ! kite dkt kem ni mcm xde mse je nak basuh baju tiap hari kan? Hehe. Alhamdulillah jugak ada kemudahan dobi. Kalau tidak, saya mmg nangis kot sbb baju tak sempat basuh.

Saya suka pegi koop sbb brg best2. Best ke ? maybe lah feeling pegi minimart tu lebih sikit memandangkan kita dkt kem. Agak2 korg excited ke pegi minimart dkt umah? Haha. Boleh pegi mlm2 je. Kat situ jual junk food,drinks,ice cream, toiletries, selipar, hanger..haaa. xyah risau. Topup and kadfon confirm2 ada, Cuma sapa cpt dia dpt la.

Hari jumaat pon best. Wira2 semua g smyg jumaat. So aktiviti muslimah pula dpt berada di saf depan surau. Hehe. Ckgu2 x pantau mcm warden2 asrama tau. Ni la time korg nak show off sikit. Bkn berlagak. Try jadi leader among u guys lah. Jadi imam, bagi tazkirah. Xde sapa pon nak marah. Rebut pahala tau sisters !



APA YANG TAK BEST 

Sape yg x ska plkn confirm byk bnda yg x dsuka nya. Saya ni in between je. Bnde yg x best xtau lah tp kalau x suka..perhhh. Bknnya x best..suka2 ni depends on individu so xde apa yg saya boleh kongsi sgt. Tp yg paling x best nye bla kena marah dgn jurulatih la. Sape suka bla kena marah kan ? tambah2 bila salah tu bkn kita yg buat. Tp cer tnya dlm askar, ade ke sorg buat salah dia je kena? Hahaha. Korg kena byk2 bersabar tau. Take it as motivation. Think positive baru kita x rsa stress. Yg ni pon sebenarnya nak mendidik kita supaya unite and keep reminding one and another. Haaaa. Kan dah latih kita supaya x penting diri, x gtu ? itu la yg selalu diingatkan dkt kem, bantu kwn2 dlm kesusahan, yg mna salah tegur..tegur biar beradab. buang la tabiat suka perli ke, kutuk belakang ke, kalau ada la. Korg ni bagus2 belaka. In sha Allah semuanya beresss..
Yg x best jgak tu ada kes kecurian handphone. Saya tumpang sedih je dgr. X pasal2 la jgak handphone x dpt dberikan buat sementara waktu. Wirawati mungkin risiko kurang bab2 kecurian ni tp saya nasihatkan berhati2 selalu. Gajet2 korg bknnya murah kan. Semua yg terkini,tercanggih belaka. Ckgu2 pon takut nak jga sbnrnya fon korg yg bertong2 tu.
Kalau korg perasan berapa kali sehari korg kena lapor2 tu. Haaa. Bkn sekadar lapor tau. Kdg2 saya pon menyampah proses melapor yg mkn byk masa. Ingat x lenguh ke kaki berdiri. Haaa. Korg kena bergerak pantas and make sure jgn tinggal kwn blkg. Xde manfaat nye pon kalau korg dah sampai, org lain x sampai lagi. Sapa lebih terseksa ? pikir2 kan. 

CORET-CORET NASIHAT
Nnt kat sana kita akan jumpa kwn2 baru yg pelbagai latar belakang. Respect each other of course.. hormat ckgu2 and serve the best, all out. Sbb kumpulan satu ni ckgu2 semua put high expectation kat korg. Mna x nya mostly korg pelajar2 bgus attitudenyer and academic pon cemerlang.

Jaga attitude especially kita la as muslimah. Whatever latihan yg korg hadapi, jagalah aurat anda sebaik mungkin. Pergaulan pon kena jaga. Yess mmg akan byk communicate dgn boys but komunikasi la secara berhemah. Ckp benda yg perlu sahaja and Bercinta jauh sekali ok? Bak kata ckgu saya, 3 bulan je ponn lpas tu cerai. ==”

Starting from now try gain balik stamina. Nnt pegi sana xdala semput. Nak study pon boleh. Praktis balik otak untok go through learning process. Be prepared nnt nak jd leader ke, nak buat presentation dpn kwn2. Bina keyakinan diri.

Jgn assabiah sgt dlm kompeni tu nnt. Assabiah hanya wujud pada zaman jahilliyah. Korg pon mesti xnak disamakan dgn umat mcm tu right?  




(Contohi ukhwah ini..With love of 1 Malaysia by wirawati Liyana Amir(left) dan wirawati Nadrah Omar(right) – kem PLKN Dusun Minda Resort, Kuala Nerang)

Bagi yg dpt pangkat nnt, jgn terlalu bangga kerana anda dah jadi somebody dlm komuniti tu, tp try laksanakan tanggungjawab sebaik mungkin. Sape yg pernah jd prefect dlu mesti dah tau kan ? Nampak dpt jawatan mcm simple je kejenyer, make sure suma org ada, x langgar peraturan, tp sekecik2 tugas tu pon dikira amanah tau. Sah2 selangkah ke neraka dah ada tp kalau korg main2..fikir2kan yang mana baik yang mana buruk. Tapi jgn la lemah smgt sampai refuse x nak jadi apa2 langsung. Markah lebih kot ! sijil pon lebih drpd org lain. Heeee. Tu rezeki dunia je ye. Jgn lalai. 




(Sijil PLKN yg dpt on Majlis penutupan rasmi kem PLKN bagi siri 1/2012 – kem PLKN Teluk Sari, Mersing, Johor)

Lpas tu korg rebut la peluang ntok berdakwah dkt sana. Mesti nnt dpt kwn2 non-muslim byk. Tp dakwah ni bkn focus kat diorg je, kwn2 yg seagama ni lagi la dahagakan pengisian rohani tau. Saya yakin mesti banyak yg korang dah gain wktu kat smskp. Kongsi2 la dgn kwn2 kat sana, korg cter sirah sikit2 pon dakwah tau ! jgn Nampak dakwah ni satu perkara besar dan berat. Asalkan korg berckp mengenai agama and mengingatkan org lain kpd Allah. In sha Allah itu ialah dakwah dan anda Berjaya melakukannya. 




(Kenangan dan ukhwah yang x mungkin dilupakan. Once in a lifetime. Wirawati Aina Kausar (sitting in front line, fourth from right) – kem PLKN Tangkas Kendiri, Kuala Kangsar)

Akhir kalam, saya nak mohon maaf sekiranya penulisan ni tak membantu korg untok dpt gambaran yg bagus about plkn. Mintak maaf if bahasa x sesuai, x faham, .etc. minta maaf juga kalau penulisan ni mengguris hati ke siapa tau. Ini semua hanya berdasarkan pengalaman saya. saya doakan korg semua success in life esp. in PLKN. Semoga Allah rahmati kalian.Special thanks to Pemimpin Bersaudara for the idea to write this entry. Thanks to Zenith. Most thankful to Allah.


Proud being the chosen one to be in PLKN,
Afrina Zainal
Kem PLKN UUM, Sintok
















4 comments:

Pemimpin Bersaudara said...

Nice.... Berkhidmat utk negara!!! (Patriotik abes :) )

atie chomot said...

hai,nk tanya fon blh bawak lah?then,ape yg perlu pack before pergi plkn nti?baju biasa perlu lah bawak kan?and mcm tudung semua tu drg bg lah eh?and lastly perlu ke bwk buku ke,pensil case ke?hihi,sorry first time ><

Zenith said...

sila rujuk kak penulis :)
https://www.facebook.com/afrinaz1?fref=ts
TQ

Ashley Camillia said...

Jawatan PLKN bagi wira dan wirawati ni apa ya? Start dgn yg paling tinggi

Post a Comment